Har du hört talas om Txakoli- `tja-koli`?
Txakoli är vita viner som tillverkas i Baskien i norra Spanien och består alltid till största delen av den lokala och ganska okända gröna druvan Hondarrabi zuri. Baskien är indelad i tre vindistrikt, Getariako, Bizkaiko och Arabako och vinerna från respektive distrikt har olika karaktär beroende på terroir och klimat. Druvorna odlas på terrasserade branta sluttningar där den mineralrika jordmånen i kombination med salta vindar från Atlanten och sol från den blå himlen ger generellt friska, syrliga och fruktiga viner med hög syra och en lägre alkoholhalt (11-12%) än vad vi kanske är vana vid. Den lägre alkoholhalten betyder förstås ett något lättare vin, vilket gör att dessa viner blir fräscha och perfekta sommarviner, som passar antingen som en trevlig apertif som upptakt till grillfesten, eller till lättare rätter som sallader, seafood och små tapas, som heter pintxos i Baskien.
Viner från Getariako har en spontan ”spritsighet” och bubblor som ytterligare framhävs genom en speciell upphällningsteknik där avståndet mellan flaska och glas bör vara 30-50 cm vid upphällning. För att underlätta detta finns speciella korkar att använda- (tips- dessa sitter i ciderflaskorna så spara dem!).
Det görs även röda viner och rosè, men i betydligt mindre skala, och då på den lokala druvan Hondarabbi Beltza.